Hestehenger-regler – dette må du huske for å holde hesten trygg

Lasting av hest. hestehenger-regler

Min tilhenger er lastet med… hest! Da er det best at du passer ekstra nøye på å sørge for at lasten din har det bra. En hestehenger skal godkjennes for dyretransport hvert tredje år. I tillegg må du som sjåfør ha hengerlappen.

Når du skal kjøre med hestehenger, har du ansvaret for at hesten får minst mulig belastning og en sikker og forsvarlig transport. I det ligger det også at du må kjøre ekstra mykt og pent – og passere fartshumper og ujevnheter i veien så smidig som mulig.

Hestehengere skal oppfylle en del krav i forhold til størrelse, sikkerhet og komfort. Her er det mye å huske på.

Vi har satt opp huskelister for deg – for hestehengeren, hesten og kjøring med henger generelt.

Hestehenger-regler – dette er kravene:

 • Hestehengeren skal godkjennes av Statens vegvesen og Mattilsynet hvert 3. år. Les mer om godkjenning under.
 • Hengeren skal være merket med “Dyretransport” foran og bak – med bokstaver som er minimum 10 cm høye.
 • Hengeren skal ha tak og sidevegger som beskytter mot vær og temperatur. Den må ha god ventilasjon, være rømningssikker, solid og ha tilstrekkelig med innvendig lys.
 • Hver hest skal ha plass nok i lengden til å stå i naturlig stilling uten å treffe bakveggen og minst 20 centimeter med luft over hodet når den står oppreist.
 • Hvis du transporterer flere hester i samme rom, må det være stabile skillevegger mellom hver hest.
 • Føll og unge hester skal kunne legge seg ned.
 • Gulvet skal være sklisikkert, og du skal bruke strø.
 • Bommen må være minst 7 cm i diameter.
 • Overflatene skal være glatte og vaskbare.
 • Mønsterdybden på sommerdekk skal være 1,6 millimeter. Vinterdekk skal ha minimum 3 millimeter mønsterdybde og være merket med M+S.

Tips: Sjekk at baklemmen og sidedøren er ordentlig lukket og at draget på hengeren sitter skikkelig før du kjører.

Teknisk godkjenning av hestehenger

Hestehengere skal godkjennes for dyretransport hvert tredje år. Den tekniske godkjenningen er det Statens vegvesen som tar seg av. I tillegg skal hestehengere godkjennes av Mattilsynet. Hvis du skal frakte hester i næringsmessig sammenheng eller kjøre i over åtte timer, må du i tillegg være godkjent som transportør av Mattilsynet.

Les mer om godkjenning av dyretransportmidler på mattilsynet.no eller bestill time til kontroll hos Statens vegvesen.

Fotografi av en brun hest som sikres i en hestehenger fra Cheval Liberté.
Vi fører hestehengere fra Cheval Liberté, som sikrer god komfort for hesten.

Dette må du huske for at en hest skal ha det best:

 • Bind hesten i ringen på veggen foran når du har lukket bommen. Ikke bind hesten i bommen.
 • Er det varmt ute, skal du stoppe annenhver time for å sjekke at hesten har det bra og sørge for å gi den nok vann.
 • Gjør rent ofte, og løft gummimatten så gulvet får tørket skikkelig.
 • Om du skal utenlands, husk å ta med pass og utførselspapirer til hesten.

Det er ulike regler for pauser ettersom du skal kjøre under eller over 30 timer.

Kjøreturer under 30 timer:

 • Stopp og gi hesten kaldt vann og fôr minimum hver åttende time.
 • Stoppet skal vare i minst én time, og aller helst bør hesten få rørt seg litt.

Kjøreturer over 30 timer:

 • Hesten skal ha en sammenhengende hvilepause på 8 timer et annet sted enn i hestehengeren.
 • Hesten skal ha tilgang til fôr og vann hele turen.

Huskeliste som gjelder all kjøring med henger:

 • Lysene og bremsene på hengeren må fungere som de skal. Dette er de vanligste feilene som gjør at over halvparten av hestehengere ikke blir godkjent på første kontroll!
 • Sjekk alltid bilens vognkort for hvor tung tilhenger bilen kan trekke og hvor tung totallast du kan ha. Kontroller også hengerens vognkort.
 • Alle tilhengere kan trekkes i opptil 80 kilometer i timen.
 • Skal du kjøre i 100 kilometer i timen, må bilen og hengeren være godkjent for Tempo 100.

Les mer om kjøring med henger: Regler for kjøring med henger – alt du må vite.

Krav til førerkort for å kjøre hestehenger

I hovedsak så må du ha «hengerlappen», førerkort klasse BE, for å kjøre med hestehenger. For å få den, må du først delta på kurs og deretter ha en praktisk førerprøve. De letteste hestehengerne kan du kjøre ved å få en kode i førerkortet. Det krever ikke en praktisk prøve, men du må fortsatt delta på kurs.

Her finner du mer informasjon om førerkort klasse BE hos Statens vegvesen.

Tips til gode hestehengere

I Tilhengernor fører vi hestehengere fra Cheval Liberté og Careliner fra Bücker Trailer. De har lav egenvekt og er utstyrt med personbilfjæringer som gjør det ekstra komfortabelt og sikkert for hesten.

Leiv Barlaup, som er daglig leder hos oss, har selv lang erfaring med hest og hestetransport. Han kommer gjerne med gode råd.
Se utvalget av hestehengere eller kontakt oss om hestehengere.

Sikring av last på henger – 5 ting å huske på

Sikring av last på henger

Det er ikke så enkelt som en kanskje skulle tro å sørge for riktig sikring av last på henger. All last må sikres, uansett hvor tung den er. Hvordan sikrer du lasten riktig og hva gjelder om noe stikker ut av hengeren? Les videre, så får du svar – og en enkel huskeliste.

En som kan fortelle om en ubehagelig opplevelse på grunn av usikret last på henger, er v. Kona hans er pilot og vet alt om oppdrift.

Vi gjorde en forbikjøring av noen som fraktet en vaskemaskin på henger. I det øyeblikket vi passerer, så ser jeg at vaskemaskinen ikke er sikret. Vi kjører inn i en tunnell. Vaskemaskinen får et løft, slik som flyene. Vaskemaskinen på 40 kilo faller av, og lander rett bak hestehengeren vår.

Det gikk heldigvis bra med folk. Vaskemaskinen gikk det ikke så bra med. Sikring av gjenstander er ekstremt viktig. De kan tross alt begynne å skli eller fly.

Vi har satt opp en enkel huskeliste for sikring og lasting av henger.

5 ting å huske på for sikring og lasting av henger

Lasten skal ikke kunne forskyve seg eller falle av. Dette må du passe på å ha på stell:

 1. Plasser det tyngste over akslingen/hjulene. Da blir vekten på hengerfestet riktig. Sjekk i vognkortet for bilen og hengeren hvor mye vekt som bør plasseres her, normalt er det mellom 50-80 kilo.
 2. Lastsikringen må tåle hele lastens vekt fremover og halve lastens vekt til sidene og bakover.
 3. Bruk gode stropper som duger til lasten de skal holde stabil, og som passer til hengeren. Invester gjerne i CE-merkede stropper.
 4. Gods som kan støve, ryke eller virvle av kjøretøyet, sikrer du med nett eller presenning.
 5. Last som stikker ut skal merkes godt.

Les mer om sikring av last hos Statens vegvesen.

Fotografi av en eldre mann som sikrer lasten av planker på hengeren sin.

Utstikkende gods skal merkes godt

Av og til skal man ha med seg noe på en tilhenger som ikke helt får plass innom veggene. Da må du passe på riktig merking.

Last skal ikke strekke seg mer enn 15 centimeter utenfor kjøretøyets sider. Last som stikker ut mer enn 1 meter bak kjøretøyet skal være tydelig merket. Merkingen skal være ytterst, og skal være røde og hvite striper som er godt synlig fra alle sider.

Kjører du når det er mørkt eller dårlig sikt, må du i tillegg merke den utstikkende lasten med rødt lys. Lykten skal ha lysåpning på minst 30 cm². Lyset må ikke virke blendende og skal være godt synlig på minst 150 meters avstand.

Ta en kontroll av hengeren

Før du skal ut å kjøre med tilhenger, anbefaler vi at du i tillegg til å sikre lasten godt – alltid tar en kontroll av hengeren også.

Les saken: Regler for kjøring med tilhenger – alt du må vite.

Fartsgrenser med henger – alt du må vite

Kvalitetshengere fra Tilhengernor

Trodde du det var bilen eller fartsgrensen som avgjør hvor fort du kan kjøre med henger? Det er faktisk også opp til tilhengeren hvilken fartsgrense det er som gjelder.

Uansett fart, er det viktig at tilhengeren er i forsvarlig stand og at du sikrer lasten. Uten det, kan du ikke legge i vei.

Nye fartsgrenser med tilhenger

I mars 2022 kom Samferdselsdepartementet med nye regler. Den tidligere fartsgrensen på 60 kilometer i timen for enkelte hengere, gjelder ikke lenger. Du kan kjøre med alle tilhengere i 80 kilometer i timen, også hengere uten brems.

Noen tilhengere har også tillatt fartsgrense på opptil 100 kilometer i timen. Her er det noe mer du må tenke på.

For å kjøre i 100 med tilhenger eller campingvogn, må du få en Tempo 100-godkjenning av Statens vegvesen. De vil ta en teknisk sjekk av både tilhengeren og bilen din, og godkjenningen henger på begge deler.

Tempo 100-godkjenningen gjelder kun for det landet den er utstedt. Har du klistremerke og dokumentasjon for å kunne kjøre i toppfart i Norge, er det kun her til lands at godkjenningen gjelder.

Bestill godkjenning av Tempo 100 hos Statens vegvesen, eller sjekk om du kan kjøre i 100 med tilhengeren din.

Har du en tilhenger fra oss i Tilhengernor, er det sannsynlig at den kan godkjennes for å trekkes i 100. Nesten alle tilhengerne vi har kan oppnå godkjenningen.

Trekkbilen og tilhengeren bestemmer farten

Kravene til hengeren er blant annet at den må være en påhengsvogn. Det betyr at den må ha et stivt drag og at akslingen må være plassert i eller i nærheten av balansepunktet til tilhengeren. Sørg for å ha en godkjent EU-kontroll hvis hengeren er eldre enn fire år. Sjekk også at dekkene ikke er eldre enn seks år og at de har en hastighetsmerking på over 120 kilometer i timen.

Når det gjelder bilen, må den ha ABS-bremser og en tillatt totalvekt som ikke er høyere enn 3 500 kilo. Hvis bilen har et stabiliseringssystem (ESC/ESP), kan det kompensere hvis bilen i utgangspunktet er for lett for hengeren.

Det stilles nemlig også krav til kombinasjonen av bil og tilhenger, og at trekkbilen ikke blir for lett i forhold til hengeren. Sjekk enkelt om du har en kjøreklar kombinasjon på Statens vegvesen sin tilhengerkalkulator.

Spørsmål om fartsgrenser med henger

Har du spørsmål, eller vil ha hjelp til å få en Tempo 100-godkjenning?
Ta gjerne kontakt med oss.

Regler for kjøring med tilhenger – alt du må vite

Kvalitetshengere fra Tilhengernor

En tilhenger må være i forsvarlig stand og lasten må være sikret. Det sier seg selv. Men hva er egentlig reglene for hva slags førerkort du må ha og hvor fort du kan kjøre? Vi har samlet svarene.

Både bilen, tilhengeren og førerkortet ditt avgjør hvor tung henger og totallast du kan trekke. Hovedregelen er at du med vanlig førerkort kan trekke en henger på 750 kilo.

Men; det er ingen regler uten unntak, og unntaket heter “campingvogn-regelen”.

La oss starte med den.

Campingvogn-regelen

Campingvogn-regelen gjelder for alle typer tilhengere. Den har har størst praktisk betydning for deg som kjører med campingvogn. Med førerkort klasse B kan du trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kilo hvis summen av tilhengerens tillatte totalvekt + bilens tillatte totalvekt ikke overskrider 3 500 kilo.

Tillatt totalvekt betyr den maksimale totalvekten tilhengeren er registrert for i vognkortet. Dette er vekten av både tilhengeren og lasten.

Med dette ut av bildet, får du hovedreglene for kjøring med tilhenger.

De viktigste reglene for kjøring med tilhenger

Hvilket førerkort du må ha for å kjøre med henger:

 • Med førerkort klasse B, kan du trekke en tilhenger på 750 kilo og ha en maks totalvekt på 3 500 kilo. Totalvekten inkluderer bil, tilhenger, gods og passasjerer som kan være maks 8 personer i tillegg til føreren.
 • Skal du trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kilo, er hovedregelen at du må du ha førerkort med bokstaven E, for eksempel BE.
 • Med kode 96 i førerkortet, altså B96, kan du trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kilo. Da må du passe på at summen av tilhengerens tillatte totalvekt + bilens tillatte totalvekt er i området 3 501–4 250 kilo. Tilhengerens maksimalt tillatte totalvekt finner du dermed ved å trekke bilens tillatte totalvekt fra 4 250 kilo.
 • Begrensningen på 750 kilo gjelder ikke for klasse B dersom du følger «campingvogn-regelen» (les om den over).

Les mer om førerkort og hva du har lov å kjøre hos Statens vegvesen.

Bilen bestemmer også vekten

Selv om førerkortet ditt tilsier at du kan trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kilo, må du alltid sjekke vognkortet til bilen. I vognkortet står det hvor tung tilhenger bilen kan trekke. Det kan hende du kan trekke tilhengeren, men ikke med full last.

Pass på at du ikke overskrider bilens ”tillatte vogntogvekt”. Det er summen av bilens og tilhengerens totalvekter som inkluderer all last – også passasjerer og handleposer.

Kan bilen trekke tilhengeren, og hvor tung last kan du ha med?

Sjekk dette i Statens vegvesen sin tilhengerkalkulator.

Fartsgrenser med henger:

 • Både trekkbilen og tilhengeren er med på å bestemme hvor fort du kan kjøre.
 • Alle tilhengere kan trekkes i opptil 80 kilometer i timen om de er i forsvarlig stand.
 • Skal du kjøre i 100 kilometer i timen, må bilen og hengeren være godkjent for Tempo 100. Dette gjelder også for campingvogn. Godkjenningen får du hos Statens vegvesen.

Andre regler for kjøring med tilhenger

 • Tilhengere med tillatt totalvekt over 750 kilo, skal være utstyrt med brems.
 • All last skal sikres så den ikke kan forskyve seg, hverken sidelengs eller oppover, eller falle av. Bruk gode stropper og presenning eller netting dersom lasten kan risikere å virvle av.

Kontrollér alltid hengeren og lasten

Gjør det til en fast rutine at du tar en kontroll av både tilhengeren og lasten før du skal ut å kjøre med tilhenger.

Dette må du sjekke:

 • Lys: Sjekk bremselys, varsellys og blinklys.
 • Bremser: Kontroller bremsene og parkeringsbrems om hengeren har det. Dersom det er en sort “muffe” på stangen mellom hengeren og bilen, har hengeren brems. Test bremsene ved å kjører i ca. 30 kilometer i timen og ta en hard nedbremsing. Parkeringsbrems tester du ved å ha parkeringsbremsen på og kjøre sakte fremover. Du skal da kjenne at hengeren holder igjen.
 • Last: Sikre lasten med stropper og eventuelt nett eller presenning.
 • Snø: Pass på at det ikke ligger snø på taket.

Kontakt oss for en tilhengerprat

Har du fortsatt spørsmål om regler for kjøring med tilhenger, eller vil ha tips til hvilken henger eller dekk du bør velge?

Ta gjerne kontakt med oss.