Tilhengernor logo

Tempo 100 – Norge innfører nye regler for tilhengere

Tempo 100
Samferdselsdepartementets nye lovendring rundt Tempo 100 tillater høyere fartsgrenser for tilhengere, og at enkelte hengere kan godkjennes for å trekkes i opptil 100 km/t.

Stor forskjell i fart mellom biler med og uten tilhenger kan være farlig når det er mye trafikk på veiene. Det er derfor tenkt at de de nye tempo 100-reglene skal bidra til å redusere den forskjellen. Da bør det bli mindre risiko for påkjøringer bakfra og langsomme forbikjøringer.

Den overordnede forskjellen gir deg lov til å trekke alle tilhengere i opptil 80 km/t på tillatte og forsvarlige veier, der det tidligere bare var opptil 60 km/t. Dette gjelder uavhengig av tilhengerens vekt og om den har bremser, som ikke lenger er et krav. For enkelhets skyld kan du dermed følge samme fartsregler med tilhenger som for andre biler på veien.

Denne første endringen krever heller ikke at du gjennomgår en ny teknisk godkjenning av hengeren din. Likevel er det selvsagt viktig at den er i god stand som tåler den høye hastigheten, og at du har sørget for å sikre lasten på forsvarlig vis.

Ønsker du derimot å kunne kjøre over 80-grensen, trengs det litt ekstra arbeid. Endringen er i kraft fra og med fredag 11. mars 2022, og det er mye å sette seg inn i – her samler vi informasjon du bør vite om din tilhenger og tempo 100.

Cheval Liberté Touring Country hestehenger gokjent for Tempo -100 på første kjøretur
Alle Tilhengernor AS sine hestehengere kan få Tempo 100-godkjenning.

Hvordan få Tempo 100-godkjenning i Norge?

Det som kalles tempo 100-godkjenning, er en ordning for spesiell godkjenning av enkelte tilhengere som kan kjøre i opptil 100 km/t.

Men ikke alle tilhengere (eller trekkbiler) egner seg for å kjøre så fort. Det er Statens vegvesen som må utstede godkjenningen din, og du må bestille en egen avtale hos dem for en teknisk gjennomgang.

Grunnlaget for godkjenningen går blant annet på om tilhengeren har bremser eller ikke, om den har hydrauliske støtdempere, og om den har egen stabilisator- eller slingrekobling. Om din tilhenger mangler støtdempere eller stabilisatorkobling, er dette noe som ofte kan kjøpes og monteres i tillegg.

Bilen som skal trekke tilhengeren er også viktig – for eksempel om den har et såkalt elektronisk kjøredynamisk stabilitetssystem, eller ESC/ESP. Er du usikker på om dette er noe din bil har, kan du ta kontakt med bilforhandleren din.

Slingrekoppling for Tempo 100-godkjenning Tilhengernor AS
Slingrekoppling

Men hvordan gjøres det i praksis?

Det vil ikke alltid være nødvendig å oppfylle alle punktene over, men heller at en tilfredsstillende kombinasjon vil være tilstrekkelig i hvert enkelt tilfelle.

 1. Du kan benytte Statens vegvesens egen tempo 100-kalkulator for å få et raskt blikk på om din tilhenger og bil kan oppfylle de nødvendige kravene.
 2. Deretter kreves det godkjent EU-kontroll av tilhengeren. Hvis tilhengeren din er eldre enn fire år, du gjennomføre EU-kontroll før du avtaler tempo 100-godkjenning. Her kan du finne ditt nærmeste godkjente verksted for EU-kontroll.
 3. Har du først gjort de to forrige stegene, så er du klar til å bestille avtale for din tempo 100-godkjenning.

Ved godkjenning får du utdelt et merke til å sette på tilhengeren og et eget dokument som alltid skal være med når du kjører med den.

Det er viktig å huske at godkjenningen ikke gjelder uavhengig av bilen. Det vil si, dersom du bytter bil, må du sjekke om den oppfyller de nødvendige kravene i kombinasjon med tilhengeren. Tempo 100-godkjenning gis altså først og fremst til tilhengeren, men den må alltid ses i sammenheng med trekkbilen.

Klistermerke Tempo 100 godkjenning på Cheval Liberté hestehenger 2022

Gjelder samme godkjenning i utlandet?

Dersom du skal ferdes utenfor Norges landegrenser med tilhenger, må du alltid huske at du må følge utlandets fartsregler på lik linje med andre trafikkregler.

I utgangspunktet vil din tempo 100-godkjenning kun være gyldig i Norge. Det finnes imidlertid lignende ordninger i Danmark og Tyskland, men inntil videre krever begge disse egne godkjenninger i hver sine respektive land.

Hva kategoriseres som en tempo 100-tilhenger?

Inkludert i de nye tempo 100-reglene er tilhengere i klasse O1 og O2. Dette er tilhengere med en maksimal totalvekt på henholdsvis 750 kg for klasse O1, og opptil 3500 kg for klasse O2. Det vil si at de nye reglene også vil gjelde for campingvogner.

Tilhengere i klasse O3 og O4 kan ikke kvalifisere seg for tempo 100-godkjenning.

Hvilke krav du må oppfylle?

Det er noen ringer man må hoppe gjennom for å få godkjenningen – men senk skuldrene! Vi hjelper deg. De aller fleste av våre tilhengere er allerede klargjort for å oppnå nødvendige krav som stilles til hengeren.

Ta gjerne kontakt med oss, så vil vi hjelpe deg gjennom det du trenger for å få tempo 100-godkjenning.

Tilhengeren må…
 • først og fremst være bygget til å tåle hastigheten på 100 km/t. Vegvesenet har ikke tilgang til den typen informasjon, så det er opp til deg å vise dokumentasjon om dette. Den vil du i de fleste tilfeller kunne få fra fabrikanten, eller registrert distributør.
 • ha godkjent EU-kontroll hvis hengeren er eldre enn fire år.
 • ha dekk som ikke er eldre enn seks år og som har en hastighetsmerking på over 120 km/t. I dag merkes dekk med produksjonsdato som er lett å finne, i form av ukenummer og år.
 • få godkjent EU-kontroll annethvert år etter å ha fått tempo 100-godkjenning, akkurat som vanlige personbiler.
Bilen må…
 • ha blokkeringsfrie bremser (såkalt ABS).
 • ha en tillatt totalvekt som ikke er høyere enn 3500 kg.
 • oppfylle din tilhengers tempo 100-godkjenning sitt krav til vekt.
 • må, hvis den har elektronisk kjøredynamisk stabiliseringssystem (ESC/ESP), ha erklæring om dette tilgjengelig under kjøring, enten elektronisk eller fysisk.
Brian James Connect Compact varehenger

Når har du behov for Tempo 100-godkjenning?

Høy hastighet i trafikken er aldri noe vi bør ta lett på, og særlig ikke med tung last – å være sikker i trafikken bør alltid være en prioritet. Derfor er det først og fremst viktig at du føler deg komfortabel og trygg med å kjøre tilhenger i stor fart, og at du sørger for at du forstår reglene godt nok til å kjøre forsvarlig.

Med mange regler og tillatelser å sette seg inn i kan det lønne seg å vurdere behovet ditt, og om litt høyere hastighet vil lønne seg for deg – og eventuelt din bedrift.

Kjører du som oftest på lokale veier eller går det i lengre strekk på motorvei? Er du rustet for å møte den økonomiske innsatsen, i form av forsikring, vedlikehold av dekk, og regelmessige kontroller?

Hvis tidsbesparelsene vil lønne seg for deg, ta kontakt med oss, så hjelper vi deg mot tempo 100-godkjenningen.

Ting å huske for før du kjører:

 • Har tilhengeren fått Tempo 100-godkjenning?
 • Har du godkjenningsattesten med deg når du kjører?
 • Har tilhengeren tempo 100-merket klistret på og godt synlig?
 • Er bilen egnet som trekkbil?
 • Hvis trekkbilen har stabilitetssystem, har du erklæring lett tilgjengelig?
 • Har du satt eventuelle innstillinger til både bil og tilhenger etter anbefalte regler og anvisninger?
 • Sikre lasten forsvarlig og kjør forsiktig!

Offisielle kilder om Tempo 100-lovendringen:

Lovendring: Krav til tilhenger som omfattes av Tempo 100 ordning (Endring i forskrift, Lovdata.no)

Pressemelding om høyere tillatt hastighet på tilhenger og campingvogn. (regjeringen.no 11.03.22)

Tilhengere får nye fartsgrenser (Statens vegvesen 11. 03.22)

Forbehold / ansvarsfraskrivelse;

Det er alltid den som kjører sitt eget ansvar å sette seg inn i gjeldende regelverk. Hvilken tilhenger du velger og hvordan du sikrer lasten er den aktuelle sjåførens ansvar. Det vil i alle tilfelle være opp til sjåføren å sette seg inn i gjeldende regelverk og eventuelle tillegg, unntak eller endringer av det som er beskrevet i denne artikkelen. Tilhengernor AS tar forbehold om feil og-, eller endringer i de regler som her er beskrevet.

Del artikkel