Tilhengernor logo

Sikring av last på henger – 5 ting å huske på

Sikring av last på henger
All last må sikres, uansett hvor tung den er. Hvordan sikrer du lasten riktig og hva gjelder om noe stikker ut av hengeren? Vi har lagd en huskeliste.

Det er ikke så enkelt som en kanskje skulle tro å sørge for riktig sikring av last på henger. All last må sikres, uansett hvor tung den er. Hvordan sikrer du lasten riktig og hva gjelder om noe stikker ut av hengeren? Les videre, så får du svar – og en enkel huskeliste.

En som kan fortelle om en ubehagelig opplevelse på grunn av usikret last på henger, er Leiv. Kona hans er pilot og vet alt om oppdrift.

Vi gjorde en forbikjøring av noen som fraktet en vaskemaskin på henger. I det øyeblikket vi passerer, så ser jeg at vaskemaskinen ikke er sikret. Vi kjører inn i en tunnell. Vaskemaskinen får et løft, slik som flyene. Vaskemaskinen på 40 kilo faller av, og lander rett bak hestehengeren vår.

Det gikk heldigvis bra med folk. Vaskemaskinen gikk det ikke så bra med. Sikring av gjenstander er ekstremt viktig. De kan tross alt begynne å skli eller fly.

Vi har satt opp en enkel huskeliste for sikring og lasting av henger.

5 ting å huske på for sikring og lasting av henger

Lasten skal ikke kunne forskyve seg eller falle av. Dette må du passe på å ha på stell:

  1. Plasser det tyngste over akslingen/hjulene. Da blir vekten på hengerfestet riktig. Sjekk i vognkortet for bilen og hengeren hvor mye vekt som bør plasseres her, normalt er det mellom 50-80 kilo.
  2. Lastsikringen må tåle hele lastens vekt fremover og halve lastens vekt til sidene og bakover.
  3. Bruk gode stropper som duger til lasten de skal holde stabil, og som passer til hengeren. Invester gjerne i CE-merkede stropper.
  4. Gods som kan støve, ryke eller virvle av kjøretøyet, sikrer du med nett eller presenning.
  5. Last som stikker ut skal merkes godt.

Les mer om sikring av last hos Statens vegvesen.

Fotografi av en eldre mann som sikrer lasten av planker på hengeren sin.

Utstikkende gods skal merkes godt

Av og til skal man ha med seg noe på en tilhenger som ikke helt får plass innom veggene. Da må du passe på riktig merking.

Last skal ikke strekke seg mer enn 15 centimeter utenfor kjøretøyets sider. Last som stikker ut mer enn 1 meter bak kjøretøyet skal være tydelig merket. Merkingen skal være ytterst, og skal være røde og hvite striper som er godt synlig fra alle sider.

Kjører du når det er mørkt eller dårlig sikt, må du i tillegg merke den utstikkende lasten med rødt lys. Lykten skal ha lysåpning på minst 30 cm². Lyset må ikke virke blendende og skal være godt synlig på minst 150 meters avstand.

Ta en kontroll av hengeren

Før du skal ut å kjøre med tilhenger, anbefaler vi at du i tillegg til å sikre lasten godt – alltid tar en kontroll av hengeren også.

Les saken: Regler for kjøring med tilhenger – alt du må vite.

Del artikkel