Tilhengernor logo

Fartsgrenser med henger – alt du må vite

Du kan nå kjøre i 80 med alle tilhengere, og søke om Tempo 100-godkjenning dersom både bilen og tilhengeren oppfyller kravene.

Trodde du det var bilen eller fartsgrensen som avgjør hvor fort du kan kjøre med henger? Det er faktisk også opp til tilhengeren hvilken fartsgrense det er som gjelder.

Uansett fart, er det viktig at tilhengeren er i forsvarlig stand og at du sikrer lasten. Uten det, kan du ikke legge i vei.

Nye fartsgrenser med tilhenger

I mars 2022 kom Samferdselsdepartementet med nye regler. Den tidligere fartsgrensen på 60 kilometer i timen for enkelte hengere, gjelder ikke lenger. Du kan kjøre med alle tilhengere i 80 kilometer i timen, også hengere uten brems.

Noen tilhengere har også tillatt fartsgrense på opptil 100 kilometer i timen. Her er det noe mer du må tenke på.

For å kjøre i 100 med tilhenger eller campingvogn, må du få en Tempo 100-godkjenning av Statens vegvesen. De vil ta en teknisk sjekk av både tilhengeren og bilen din, og godkjenningen henger på begge deler.

Tempo 100-godkjenningen gjelder kun for det landet den er utstedt. Har du klistremerke og dokumentasjon for å kunne kjøre i toppfart i Norge, er det kun her til lands at godkjenningen gjelder.

Bestill godkjenning av Tempo 100 hos Statens vegvesen, eller sjekk om du kan kjøre i 100 med tilhengeren din.

Har du en tilhenger fra oss i Tilhengernor, er det sannsynlig at den kan godkjennes for å trekkes i 100. Nesten alle tilhengerne vi har kan oppnå godkjenningen.

Trekkbilen og tilhengeren bestemmer farten

Kravene til hengeren er blant annet at den må være en påhengsvogn. Det betyr at den må ha et stivt drag og at akslingen må være plassert i eller i nærheten av balansepunktet til tilhengeren. Sørg for å ha en godkjent EU-kontroll hvis hengeren er eldre enn fire år. Sjekk også at dekkene ikke er eldre enn seks år og at de har en hastighetsmerking på over 120 kilometer i timen.

Når det gjelder bilen, må den ha ABS-bremser og en tillatt totalvekt som ikke er høyere enn 3 500 kilo. Hvis bilen har et stabiliseringssystem (ESC/ESP), kan det kompensere hvis bilen i utgangspunktet er for lett for hengeren.

Det stilles nemlig også krav til kombinasjonen av bil og tilhenger, og at trekkbilen ikke blir for lett i forhold til hengeren. Sjekk enkelt om du har en kjøreklar kombinasjon på Statens vegvesen sin tilhengerkalkulator.

Spørsmål om fartsgrenser med henger

Har du spørsmål, eller vil ha hjelp til å få en Tempo 100-godkjenning?
Ta gjerne kontakt med oss.

Del artikkel