Tilhengernor logo

Tilhengerdekk på vinteren – ikke glem dette!

utsikt fra frontrute på bil -Tilhenger dekk vinter
«Dekk er dekk, tenker du kanskje. Det stemmer ikke. Det er en grunn til at det har blitt laget egne dekk for vinterføre i en årrekke.», skriver NAF på sin hjemmeside. De berger både biler og biler med tilhengere hver vinter. Vi på Tilhengernor AS har solgt tilhengere en årrekke og er enig.

Tilhengerdekk på vinteren. Helårsdekk, vinterdekk eller piggdekk?

De fleste tilhengere selges med helårsdekk. Selv om navnet “helårsdekk” skulle tilsi at dekkene på hengeren kan brukes hele året, er det slik at helårsdekk ikke har samme egenskaper og sikkerhetsnivå som faktiske vinterdekk. Derfor er det lurt å ha to sett; både sommer- og vinterdekk, særlig her i Norge. Her kan du også velge om du vil ha med eller uten pigg på vinterdekkene.

Kvalitetshengere fra Tilhengernor
Det er lurt å ha to sett; både sommer- og vinterdekk.

Mønsterdybden skal være minst tre millimeter og det er spesielt viktig på glatt underlag på vinteren. Vinterdekk skal være merket med «M+S» og et symbol av tre fjelltopper med et snøfnugg inni. Det er ikke obligatorisk å utstyre tilhengeren med piggdekk selv om bilen har det, men det kan være lurt for å få sikret tilstrekkelig veigrep. I følge forskrift om bruk av kjøretøy står det at: «kjøretøy ikke må brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.» 

dekkspor i snøen fra tilhenger på vinterføre
Vinterdekk skal være merket med «M+S» og et symbol av tre fjelltopper med et snøfnugg inni.

Det finnes en risiko for at forsikringen ikke gjelder om du trekker tilhenger med dekk som ikke er tilpasset vinterføre

Det er alltid sjåførens ansvar å sette seg inn i regler og tilpasse kjøring og hastighet etter værforholdene. Så har du bestemt deg for piggdekk på bilen kan det være greit også ha det på tilhengeren. Uten å være riktig skodd på vinterføre kan det ikke bare skje ulykker, men du kan også få avkortet mange tusen kroner i erstatning, sier forsikringsselskapene. På Gjensidiges hjemmeside, sier de også at det finnes flere eksempler der kunder har kjørt med slitte sommerdekk på glatt føre, og da har de fått 100% avslag når skaden skal gjøres opp.

«Kjører du mye, og ikke kan velge når du kjører, anbefaler Leiv Barlaup, daglig leder på Tilhengernor AS å kjøre med vinterdekk med eller uten pigg på tilhengeren når det er vinter. «

Vinterdekk-med-kjetting
Ikke bare påvirker dekkene bremselengden, men også stabiliteten når du kjører med tilhenger på vinterføre.

Den viktigste forskjellen er imidlertid at sannsynligheten for å få »sleng» på hengeren er betydelig mindre med piggdekk enn vanlige vinterdekk på glatt underlag og is. Med piggdekk får man dobbel sikkerhet, både med kortere bremselengde og større marginer før tilhengeren mister veigrepet.

Tilhengernor har stort utvalg av dekk og annet tilbehør til henger

Skulle du trenge dekk til din tilhenger, er utvalget stort hos Tilhengernor. Våre samarbeidspartnere og dekkprodusenter har også kort leveringstid om du skulle trenge en type dekk vi ikke har på lager. Snakk med oss om tilbehør – vi har alt du trenger for å få mest nytte av tilhengeren din. Ta kontakt med oss for deler og tilbehør her. Trenger du ny henger, søk på alle våre tilhengere her.

Brian-James-A-Transporter-dekk-til-tilhenger-pa-vinterfore
Sannsynligheten for å få »sleng» på hengeren er betydelig mindre med piggdekk enn vanlige vinterdekk på glatt underlag og is.
Kvalitetshengere fra Tilhengernor
Mønsterdybden på dekkene skal være minst tre millimeter og det er spesielt viktig på glatt underlag på vinteren.

Forbehold/Ansvarsfraskrivelse

Det er alltid den som kjører sitt eget ansvar å sette seg inn i gjeldende regelverk. Det vil i alle tilfelle være opp til sjåføren å sette seg inn i gjeldende regelverk og eventuelle tillegg, unntak eller endringer av det som er beskrevet i denne artikkelen. Tilhengernor AS tar forbehold om feil og-, eller endringer i de regler som her er beskrevet.

Del artikkel