Tilhengernor logo

7 tips om snøscooter-henger og frakt av snøscooteren på en sikker måte

Snøscooter på 4P snøscooterhenger
Snøscooteren er et fantastisk kjøretøy som gir deg muligheten til å utforske snødekte landskap og nyte vinterens gleder. Ofte må man frakte hengeren langt for å nå områder som er åpent for lovlig snøscooterkjøring. Da er det viktig å følge noen retningslinjer for å sikre at både du og snøscooteren kommer trygt frem.

1) Ha rett sertifikat Med klasse B kan man trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg hvis summen av tilhengerens tillatte totalvekt pluss bilens tillatte totalvekt ikke overskrider 3500 kg. Med førerkort klasse BE kan du trekke en tilhenger med tillatt totalvekt 3.500 kg. Her er det faktisk vekt som gjelder. Bilen kan imidlertid sette begrensning for hvor mye du har lov til å trekke.

2) Bruk en snøscooter-tilhenger eller henger med kapell Når du velger tilhenger, bør du gå for en snøscooter tilhenger eller henger med kapell. Dette beskytter snøscooteren mot grus og salt som kan bli kastet opp fra veien og kan gi korrosjonskader på snøscooteren din. Scooter tilhengeren er også en fin lagringsplass for snøscooteren på sommeren. Hvis du ikke har henger med kapell, beskytt snøscooteren med transporttrekk.

3) Velg en tilhenger med bremser Dette gir bedre kontroll over tilhengeren og reduserer risikoen for ulykker på veien da hengeren bremser når bilen bremser. Tilhengeren har også håndbrekk, noe som gjør den enkel å parkere og kople på og av. Les mer om hva er fordelene med en tilhenger med brems her.

4) Bruk lasterampe eller tipp For å få snøscooteren opp på tilhengeren, bruk en egnet plastbelagt lasterampe, henger med tipp eller kjøp en henger med rampe. Plasser snøscooteren på midten av tilhengeren og stram parkeringsbremsen godt. Plastgulv i hengeren sikrer at snøscooterens meier og styrestål glir på hengerens gulv og rampe. Dette letter av- og påkjøring betraktelig samt hindrer at det skarpe styrestålet skader bunnen på tilhengeren.

Kvalitetshengere fra Tilhengernor
Plastbelagt rampe gjør lasting lettere.

5) Sikre lasten ordentlig med stropper Det betyr at du må bruke solide stropper og festemekanismer for å forhindre at snøscooteren beveger seg under transport. Stroppene må strammes i ulike retninger og festes med løkker og kroker på tilhengeren.  

6) Monter tilhengeren på bilen med rett kuletrykk Begynn med å sette på håndbremsen på bilen for å forhindre at den ruller av gårde. Tilhengeren må monteres rett på bilens dragkrok og riktig kuletrykk er kanskje det aller viktigste. For tung last i fronten (høyt kuletrykk) eller bak på tilhengeren (lavt kuletrykk) vil påvirke hengerens stabilitet dramatisk. Vekten av hengeren på kulen er som regel mellom 75kg og 120 kg. Maksimalt kuletrykk står i bilens og tilhengerens vognkort og er ofte mye lavere. Negativt kuletrykk (tilhengeren drar bilens tilhengerkule opp) gir en veldig ustabil henger og vil påvirke styring og bremseevne, og er den viktigste årsaken til ulykker med tilhengere. Du får kjøpt vekt som måler kuletrykket på tilhengere.

7) Kjør forsiktig og tilpass farten Under transport er det avgjørende å kjøre forsiktig og tilpasse farten etter veiforholdene og størrelsen på tilhengeren. Hvis du bruker en tilhenger med bremser, bør du ikke overstige 80 kilometer i timen om den ikke har Tempo 100 godkjenning. For en tilhenger uten brems under 750 kg er makshastigheten 80 kilometer i timen. Husk at det tar lengre tid å stoppe når du trekker en tung tilhenger med snøscooter. Hold tilstrekkelig avstand til bilen foran deg og unngå brå bremsing.    

Tilhengernor AS ønsker deg en trygg og god reise med din snøscooter!

Hva er reglene for kjøring med tilhenger? Det har vi skrevet en artikkel om. Les saken: Regler for kjøring med henger – alt du må vite.

Kvalitetshengere fra Tilhengernor

Det er alltid den som kjører sitt eget ansvar å sette seg inn i gjeldende regelverk. Hvilken tilhenger du velger og hvordan du sikrer lasten er den aktuelle sjåførens ansvar. Det vil i alle tilfelle være opp til sjåføren å sette seg inn i gjeldende regelverk og eventuelle tillegg, unntak eller endringer av det som er beskrevet i denne artikkelen. Tilhengernor AS tar forbehold om feil og / eller endringer i de regler som her er beskrevet.

Kilder

https://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/trafikksikkerhet/sikker-kjoring/sikring-av-last/
https://www.tryggtrafikk.no/kjore/bilbelte-og-sikring/tilhenger/kontroll-av-tilhenger/
https://www.tilhengernor.no/blogg/tilhenger-regler/sikring-av-last-pa-henger/
https://www.tilhengernor.no/blogg/tempo-100/
Del artikkel